sista dagen!

Nu sitter man här i hotelrummet i madrid, sista dagen och vi ska ut på stan och äta god mat och njuta av den sista dagen i spanien. det är verkligen sorgligt detta, trodde inte att man skulle få en så bra kontakt med personerna man jobbar med för nu känns det som att man har lämnat sina bästa vänner. verkligen skit tråkigt. men ska tillbaka det har jag lovat mig. nu så har vi inte så mycket tid så ska ut nu i madrid och det kommer ett till medelande imorrn innan flyget. tack för allt anders och amie, verkligen hur bra som helst. det som jag har lärt mig kommer jag aldrig glömma och alltid veta att det är er jag har att tacka. så lovar att när jag har min egna restaurang så ska ni komma och äta ! :) tack för allt ! MVH TEXAS

ute på vift i spanien.

tjenixen gott folk!!!! idag var jag (marcel) och texas ute med angel på en liten castilla y leon road tripp. Personligen så tycker jag att spanien är ett av de vackraste länderna på jorden, som jag har sett. Det som jag gillar mest med spanien är de rustika 2-4 lägenheterna med härliga spanska balkonger, alla täta små stengator med härliga uteserveringar och sist men inte minst de öppna fälten som täcker spanien ( kan ni förstå vilket gudomligt land detta är ??? ). Eftersom att jag ville se allt detta så bad jag angel ta med oss på en "roadtrip" där vi åker runt på landet, ser alla små byar och natur som det finns gott om i spanien. Alla som känner angel vet om att han gärna ställer upp på visningar och tycker om att agera guide, så han föreslog att idag åker vi till en mysig stad som heter segovia och äter spädgris, för att sedan åka runt och kolla på andra små byar. Alla som åker till madrid MÅSTE åka till segovia, segovia är världens bästa by ifall ni inte viste, och det finns inte ord som kan beskriva hur underbart det var där, för att inte prata om spädgrisen som var så utsökt att man trodde smaklökarna hadde samlag. När vi yrat runt, ätit gott och druckit det utsökta vinet vi drack till maten så satte vi oss i bilen och åkte till två när liggande städer. Jag minns tyvär inte namnet på byarna, men de var så fina att jag lovar mig själv att flytta dit när jag blivit gammal och grå, för att spela kort och dricka vin med alla andra härliga gubbar och tanter. Som le grand final åkte vi till ett naturreservat som även är ett "gam liknande fågeldjur reservat"..... stället heter ermita de san frutos och är europas motsvarighet till grand canyon, och som om inte det var till räckligt så fanns det ett kloster från 1200 talet!!!!!! okej alla glada läsare nu kan googla bilderna men det finns inte ord för att beskriva hur coolt det var att se grand canyon, gam liknande fågeldjur, en flod som slingrar i dalen och ett gammalt kloster, hamnar lätt bland på top tio i min 100 coolaste kompinationerna på sammaställe lista. en liten fotnot sådär är ju att vi hadde 27 grader idag i solen klar himmel och det luktade äng vart vi än gick. Hur som haver gott folk så känner jag att det är dags för mig att sluta göra er avis, men en jävla bra dag var det idag iallafall. Hej så länge och vi ses snart ! // marcel

Ute i den spanska naturen!

hej igen nu är det bara 6 dagar kvar tills man e hemma. på ett sätt tjäns det väldigt skönt och på ett sätt jobbigt att lämna denna underbara staden och dess underbara människor. igår så var jag och marcel hemma hos angel eftersom att han fyllder år,, vi åkte till hans mammas hus där vi träffade släkten och åt en väldigt trevlig middag, han mamma och pappa gjorde en riktig paella som var god, de stod utomhus och gjorde den. vi gick runt i deras stora hur och fick se på allt och det var väldigt interessant, vi fick också se på deras plantage där de odlar tomater och örter, samt så hade de kalkoner, höns, kaniner, hundar, katter, och fåglar. allt föder de upp och säljer/äter och det var kan man ju verkligen kalla närproducerat. jag och marcel fick äran att laga desserten till denna middag och vi fick fria händer att göra vad vi ville, men inte för dyrt. vi tänkte först göra någon avancerad efterrätt som vi har lärt oss men kom sen fram till att vi skulle göra en riktigt god pannacotta med rårörda bär, konstigt nog så visste ingen vad pannacotta var så det passade ju alldeless utmärkt att vi gjorde det. pannacottan blev en stor succé och alla tyckte om den. efter några timmar så fick vi chansen att gå ut i skogen och plocka sparrisar, och vem tackar nej till det? så vi åkte med angel till en väldigt stor skog som var väldigt gles och vi gick runt i ca 3 timmar och plockade sparrisar och njöt av den spanska naturen. det var helt fantastiskt, vi hittade till och med timjan som växte i marken och vi tog fick med oss cirka 2 kilo sparris och en massa färsk timjan, och så färsk och gott kommer vi aldrig hitta i svergie. Det var en helt fantastisk upplevelse. Eftersom att detta var våran sista helg så följde hela personalen från ramiro´s med oss ut och vi hade väldigt trevligt. Nu så sitter jag här i soffan och är ledig från jobbet, men bara för att jag är ledig så betyder det inte att jag slutar upp med att jobba med mat, nu så sitter jag med mitt antecktnings block och tar fram mina egna egna rätter och idéer av det jag har fått med mig av mina erfarenheter och min kunskap från denna resa. Jag har försökt flera gånger att lägga upp massa bilder och det funkar verkligen inte, fattar inte varför men jag har massa bilder och när jag kommer hem till svergie så ska jag se till att de kommer upp på skolans hemsida så att alla kan följa våran resa genom valladolid, se hur vi har haft det och förstå hur mycket vi har varit med om samt lärt oss. Det var allt från Mig idag, imorgon ska jag äta en 10 rätters på ramiro´s och ska ta foton och berätta om middagen så ni får en idé av hur underbar och god maten är ! /MVH TEXAS

lite sammanfattning

nu så har 4 veckor gått här i spanien, jag har redan lärt mig hur mycket som helst och börjar förstå hur det fungerar i köken, för det är ju inte ens nära hur de är i svergie. jag bytte ju från ramiros efter 3 veckor och jag skulle till en restaurang som heter "campo grande" men det visade sig att den restaurangen inte var så bra, tar inte upp detaljer men bara att de serverade gammalt grönt kött som legat veckor i kör inplastat längstbak i kylen och att de använde mikron mer än spis och ugn, då kan man ju tycka eftersom det som jag har lärt mig inom restaurang branchen att det slår emot allt som vi gör i svergie. visst man måste tänka att det är annorlunda på spanska krogar, det är itne det propra fina och allt ska se snyggt och rent ut, här i spanien går man ut och äter och på medelfina krogarna så bryr de sig knappt om hur maten ser ut, de gör lite som med skolmat, man gör allt klart sen när det komer beställnign små in i stekpannan eller mikron och värmer det, tar en stor slev och slevar upp på tallriken och sen ut. inge torka kanter eller örter eller något. men så är det på de vanliga krogarna och tapasbarerna. nu så hamnade jag på en restaurang som heter "La Creoija" det är en restaurang som har bra rykte och det är ständigt fullt, ägaren är väldigt känd och de flesta kända personerna i stan som t.ex. borgmästaren och kända musiker kommer ofta dit och äter- ärligt talat vet jag inte varför det är så. restaurangen är stor tar drygt 200 gäster det är cirka 10 personer som jobbar i köket och alla har fullt upp. det är ett öppet kök och det är ju trevligt men ibland kan jag nog säga att det inte är så trevligt. köksmästaren heter Louizmo och har ett väldigt hett temperament. han jobbar varje dag och kommer först och går sist har har mest att göra och det märks. även fast det är öppet kök så kommer det konstant svordomar,skrik, trasiga tallrikar, slängandes smutsiga stekpannor och ingen hygien. maten är ju bra, den är känd och den smakar bra, men det är inte riktigt så som man tänker sig en krog där kändisar äter och krogen är välkänd, maten är alltid gjord innan service(inte det hängmörade köttet) men allt annat är klart i kantiner i kylen, när beställnignarna kommer så värm i stekpannan och på tallriken. jag gillar restaurangen som fan alla är verkligen skit snälla och försöker verkligen kommunicera med mig och lära mig saker, men det är lite svårt eftersom att de inte kan NÅGON som alls engelska, de förstår inte ens lite. men jag hakar på med min lilla spanska och de med sin spangelska(som de kallar det)och det funkar. jag för göra det mesta men eftersom att det är många som jobbar så är det trångt och man vill ju inte som praktikant känna att man hela tiden står i vägen, men nu efter första dagarna så har jag haft hand om salladerna och några förätter. det är väldigt kul att man känner att man gör något "viktigt" och inte bara står och hackar lök och skalar plugg. nu så ska jag börja i varmköket och börja få vara med där mera, men de ville att jag skulle komma in i köket lite innan jag ställer mig i varmköket. för där e det riktig stress. men det ser jag verkligen framemot. jag tackar för att jag fick komma till denna restaurangen och får se hur det ser ut i en vanlig spansk krog, lite av baksidan av det fina glamorösa köket som det alltid ska visas. just nu så har jag en inflamation i halsen och har varit hos läkaren men det gick bra fick medicin och jag kör på i restaurangen. vädret har varit skit dessa dagar, regnar ganska mycket, men när det är sol så är det varmt ca 25-30 grader i solen och det är ju skit härligt när man kan sätta sig i det gröna gräset och dricka en läsk och bara njuta av livet. spanska lektionerna som vi tar jag och marcel är väldigt bra och så men det är lite svårt för mig, vi fick senast 50 sidor som var bara om köökspanska och en massa råvaror och recept. allt var på spanska och till och med förklaringarna på allt var på spanska, det läraren sitter och läser ur papperna i 2 timmar i sträck och bara läser marcel hänger ju men men det blir svårt, när jag ska försöka lära mig utryck och råvaror och recept på spanska, och samtidigt så är allt på spanska och jag kan ju inte det. frågade läraren om han kunde fixa med engelsk översättning eller något, men det var inte en möjlighet. annars funkar allt bra här i spanien, vi jobbar och sliter men måste bara säga att jag älskar siesta, det är det bästa som finns. fyra timmars vila mellan jobbpassen och varje gång gr man hem och sover i 2 timmar, äternågot och går sen utvilad och full av energie till jobbet. det enda som man kan klaga lite på är att om man är kock i spanien så är du kock och inget annat. du jobbar konstant hela tiden och är ledig en dag i veckan. när man berättar för dem hur man jobbar i svergie så blir det helt förvånade eftersom att vi jobbar cirka 4 timmar mindre än de om dagen sen är vi lediga 1 dag mer i veckan, men endå tjänar mer pengar än dem. Tillslut vill jag bara avlsuta med att säga att de här fyra veckorna har varit så himla givande för mig, itne bara köksmessigt har skaffat vänner som jag kommer ha kontakt med efter denna resa, en kille som vill komma till stockholm och jobba i några år och vi ska hålla kontakten. det är lite svårt med att lägga upp bilder , det tar cirka 5 minuter att lägga upp en bild så men det kommer bilder kanske nu eller imorrn , får se måste sova nu eftersom att det är en dag imorgon också. det var allt från mig ha en trevlig snöstorm nu i svergie / TEXAS

sista dagen :/

Tjena alla glada i sverige. Idag är min sista dag på Campogrande, under dessa tre veckor har jag haft både bra och dåliga dagar, har även samlat på mig både bra och dåliga erfarenheter. Campogrande är ett ställe som måste några av de mest ödmjukaste kockarna jag har träffat. De var väldigt måna om att jag skulle lära mig och ha kul, de var mycket hjälpsamma när jag hadde frågor om tex vart man kunde handla billigast mat, vart man kunde se prossesionen och vart man kunde hitta sevärdigheter i valladolid och är mycket tacksamm för det. Dock så måste jag erkänna att trots kockarnas intresse för mat och matlagnings skicklighet, så var deras kvalité inte den bästa. Detta beror på deras inköp av helfabrikats desserter exempelvis deras färdiga tiramisu ,glass och användning av micro. Förutom dessa saker så var campogrande en mycket bra restaurang med mycket trevlig personal där man får känna den sanna spanska simpla men utsökta matkulturen och vem vet kanske är helfabrikat och micro vanligt i spanska kök fastän vi aldrig skulle kunna tänka oss det i en redig restaurang? De två första veckorna var jag på campograndes restaurang där de serverade traditionella spanska för- och varmrätter med hel- eller halvfabrikats desserter. Pga att de två killarna i varmköket (andrés och javier) har jobbat ihop i 9år och har ett "system" så var det svårt att jobba med dom utan att vara i vägen och göra dom iriterade så jag höll mig till kallköket under service och till varmköket under missen. Där fick jag göra allt från morotskaka till salsaverde, ungsbakade äpplen till fylda ungsbakade svampar. Trots att deras matlagning inte var den mest imponerande så fick jag lära mig traditionella spanska rätter som var mycket goda och mycket enkla. Nu den sista veckan på campogrande bestämde jag mig för att jag ville testa jobba på deras tapasbar, dels för att jag tycker att de som jobbar på tapasbaren var härligare och jobba med och för att jag kände för att jag redan lärt mig det mesta i restaurangen. detta är även tur eftersom att idag kl 05. på morgonen körde en bil rakt in i campograndes restaurang och rev ner i stort sett en hel vägg. på tapas baren får jag göra allt från kalla rätter till varmrätterna, men jobba med betydligt långsammare tempo än på restaurangen, ibland blir det så att man står stilla utan att göra något eftersom att det inte finns några gig. Trots detta så trivs jag riktigt bra där och även om att jobba med det dom jobbar med på ramiros, har vart min dröm i ca 3 år så kommer det bli tungt och sorligt att lämna dem. Hur som haver så ser jag fram emot de tre kommande veckorna och kan knappt vänta tills jag får stå i köket och laga mat som jag aldrig trode jag skulle få chansen att laga. Tack gary för att ha introducerat mig för moleculärgastronomi och väckt mitt brindande intresse för denna kokkonst och tack amie och anders för att ha skickat iväg mig på denna resa, jag är riktigt lyckligt lottad. Att få se de bästa och mindre bra sidorna ur denna branch är inte många som får se på en praktik och jag känner mig riktigt glad över att ha fått chansen att praktisera på campogrande och lära känna dessa underbara mäniskor som jag förhoppningsvis kommer ha som vänner en lång tid framöver. nu ser jag framemot de tre kommande veckorna på ramiros och hoppas jag lärmig minst lika mycket om inte mer och lär känna nya härliga mäniskor. det var allt för denna gång från "Marcel The Man" i valladolidtown.

3 Veckor har gått

Nu har 3 veckor gått och halva tiden. tyvär är min tid slut på den underbara restaurangen ramiros. jag har slitit som ett djur har jobbat ca 72 timmar i veckan och ändå haft lust att jobba ännu mer. Det här har varit mitt livs största erfarenhet när det gäller mat. allt är nytt modernt och så himla gott, de använder sig av metoder som jag aldrig har sett och det är bra för nu har jag lärt mig så himla mycket som jag kommer ta med i mitt arbetsliv. jag har verkligen blivit inspirerad och kommer börja att forska mer i det molekylära köket, det är ju så att om man ska hålla på med molekylär gastronomi så måste man plugga som fan, annars kommer du aldrig lyckas. Det som man märker när det gäller skillnaden på vilka råvaror man använder här i spanien och i svergie så det första är att alla råvaror som t.ex. potatis, lök, paprika och tomat är enorma, vi hittade lökar som var lika stora som ett människo huvud. det är helt underbart. Sen så används nästan allt på ett djur till mat, jag har ätit komage,tuppens kamm, grisöra, lamfötter, typ "lammets halsmandlar", tunga av flera sorter, grismun och fisk hals. allt används och det är lite konstigt för mig eftersom att jag kommer från ett land där vi inte använder allt på ett djur, vi tycker att det är äckligt. Det kan jag hålla med om, när man får något som man ska smaka på och så ser det skit gott ut och luktar fantastisk sen så smakar man och man tycker att det är gott, sen så säger de vad det är man äter då blir man helt ändrad då börjar man tänka på vad det är man äter och tycker helt plötsligt inte om det. Det här är ett problem som jag ser det eftersom att våran uppfattning om vad man ska äta och inte är bara för att man inte vet hur det smakar eller vet att det är okej att äta, vi borde börja att servera de delar som vi inte brukar i svergie. För det första är det ekonomiskt att du tillagar och serverar det du brukade slänga sen att utvidga matkulturen i svergie. Spaniens matkultur är helt underbar, allt från tapas till ny modern spansk mat. Det är så kul för att man smakar och lär sig nya saker tillagning, smaker och recept. För allt jag lär mig kommer jag ta med när jag öppnar min egna restaurang i framtiden. men innan det ska jag ut i världen, jag har planer på att åka till usa, ítalien,frankrike och ett asiatiskt land, allt för att få så mycket erfarenhet som möjligt, ta alla olika kök och hitta min twist på det hela. detta var allt för i dag, kommentera gärna, ställ frågor och diskutera.! / Texas

ANDERS AMIE HÖR AV ER FORT DETTA ÄR ETT OBS MEDELANDE

Anders och Amie ni måste höra av vi har inte fått frukost pengar, vet inte varför det kallas frukost pengar eftersom att vi bara får lunch på restaurangerna och inte frukost eller middag, 676455727 Ring idag direkt när ni ser det här. VIKTIGT

kkk is here in spain!!

tjena alla glada! Nu är det ju påskvecka i sverige och i övriga världen med kristendommen som religion, för oss hemma i sverige är påsk mer eller mindre förknippat med påskmust, påskkärringar, påskägg och viktigast av allt för alla skoltrötta är ju såklart Lov.
Till skillnad från sverige ,som antagligen är det enda landet som som firar den kristna högtiden men ändå inte har något med kristendommen att göra, så förknippar man här i spanien påsk  ,semana santa som det heter på spanska, med stängda affärer, gå till kryrkan och processioner.
Gå djupt i vad en procession är eller historian bakom det hela tänker inte jag förklara ( just google it ) men i ett nötskall är det flera olika pradader med stora jesus statyer ( även judar fast de är ju de onda enligt statyerna .... Nazister*hostar*). Valladolid firade i år enligt vad jag hadde fått höra sitt tvåhundrade år med processioner, så det kunde jag förstås inte missa. de har även som traddition att på skärtorsdagen ska de släppa fångar som snart skulle mucka eller som har haft kortare fängelse dommar i byte mot att de drar processions vagnarna, en kul grej att nämna bara. 

Efter som att jag blev rekomenderar på praktiken att gå på processionen men jobbade så sa de att jag kunde gå dit och komma när jag hadde sett klart, så jag skulle känna mig otacksamm ifall jag inte tackade ja till erbjudandet. Jag begav mig  till ett av de större torgen plaza de zorilla för att se paraden men var dock mycket skeptisk eftrersom att jag inte gillar religösa parader eller liknanden över huvud taget. 
Men till min stora förvåning var det mycket underhållande och det var flera olika parader, militären hadde sin egna lilla. Och förutom de stora statyerna som bortsett från "stackars lilla jesus" köret var väldigt spektakulära, spelade flera olika marcherande band. Men som grädden på moset, var ju trots allt alla Kuk Klux Klan förklädda människor dvs alla som gick i paraden. Och nej alla i spanien är inte KKK utan om jag har fått höra rätt är det KKK som snodde deras dräckter (kusligt var det ändå vilket fall som helst).

Det var allt från denna gång och njut av våren för det gör vi ! // Marcel!
 

RSS 2.0