sista dagen på jobbet :(

idag var det den sista dagen för mig inne i köket på kreta, det är ganska tråkigt men det ska bli skönt att komma hem :) det bästa skulle vara om jag skulle kunna komma tillbaka hit sen efter stt ha varit hemma en stund:). Idag har jag gjort den vanliga salladen till lunchen och sedan cutat upp lite bacon till lunchen och till förrätten i morgon. sedan fick jag göra en curry majonaise till barn maten, jag gjorde en vanlig majo men smaksatte med lite gurkmeja, salt, peppar och fin hackad lök och äpple som jag sedan sauterade och blandade i:) sen fick jag skala potatis till potatis kakan, och skiva upp dem och fick hjälp av markus och sebbe att lägga upp och fixa potatis kakan, men tog potatis och la i botten och pressa så att hela botten täcktes av potatis sedan la vi parmesan flarn och salta lite och pressa yterligare och sedan hälde man på lite smält smör och pressa igen och sedan gjorde man så igen och in i ugnen. sedan fick jag ställa mig och cuta lite grönsaker till personalmaten. sedan behövde Emma lite hjälp med att skära upp lite mera julienne av morötter och purjolök. sen har jag bara städat och bärt soppor. slutade vid 6 tiden :) sen har jag suttit och skrivit av recept så att jag har dem :)och ikväll så blir det party all night och det ska bli kul och skönt :)

sol, vind, och vatten

i måndags så var jag ledig så jag passade på att åka med på en båtresa som man kan åka med på med hotellet, det var jag, fredrik och johan. om man säger så här så var det konstant sol, vin och vatten :) jätte mysigt och det var mödan värt att gå upp kl 8 på morgonen :)

normal vecka på jobbet:)

Jag har nu jobbat i två dagar har inte gjort så mycket, pågrund av det nya schemat. jag var med på servicen igår och hadde barn mat stationen och hjälpte markus på förrätterna, det var kul, det är alltid kul att jobba med markus:) sen idag så har jag hjälpt till men att preppa inför lunchen skära up tomater, gurkor och paprikor, sen skivade jag också tomater. sedan fick jag i uppgift att göra en tomat sallad där skulle jag skära tomaterna i brunoise, och finhacka mycket persilja, sedan skulle jag blanda i citronett och gremolat. men jag var även tvungen att lägga till lite riven vitlök i för att gremolatan g´hadde inte så mycket vitlök i sig, sedan så skulle jag så klart ha i salt och peppar:) sen fick jag stycka brownie, fast det jobbiga var att han som hadde gjort den hadde bränt ytan på den så jag var tvungen att skära bort det med, och det sa dem när jag hadde redan plastat allt och den skulle in i kylen, så det sög ganska mycket men ah.. det är bara att göra om så att det blir rätt:) sedan fick jag börja städa i köket. Markus gav mig en omäjlig uppgift, jag skulle ut med sopporna och en av dem vägde så mycket att jag var tvungen att välta sopptunnan för att få ut soppåsen, men jag fick den till sopprumet och jag är stolt över mig själv för att den var aptung:) sen fick jgahjälpa med fixa färdigt allt till ikväll, vi har grillbuffé på fredagar. sedan sluta jag :) väldigt skönt.

knossos palats

detta är europas första domstol säger man och det var här kungen dömde alla målen, man har till och med gröpt ur i stenen så att den är formad för hans rumpa, detta är the real deal:)

stenar:)

här är en del av knossos palats

knossos!!

idag har jag haft min lediga dag och jag bestämde mig för att följa med på en av de guiadade turerna till knossos som finns på hotellet. vi åkte vid halv 9, det var svårt att komma upp för man var inte så pigg ifrån gårdagens festande kom hem vid 4 tiden och skulle upp halv 8, inte skönt :(. jag sov hela vägen och det var ca 2 timmars resa till knossos, det var stört skönt:) det vi skulle göra där var att få en tur på ett ställe som heter knossos palats. det är mycket historia bakom det stället. det handlar om mytologin, det börjar med att kungen zeus föddes på kreta på ideberget det näst högsta bergskedjan på kreta, han fick tre söner och den älsta fick bli kung över palatset i knossos. och sedan har arkeologer grävt fram palatset igen efter flera tusen år. det var väldigt häftigt att se alla dessa gammla stenar som de har grävt fram, det flesta var orginal, de som det inte har skickat till museum, så det var intresant. sedan fick vi åka vidare till en stad som heter rhymnon tror jag att den hette och gå runt där och det var jätte mysigt och skönt. sedan har jag varit ledig och tagit det lugnt och vi får se vad som händer i kväll:)

INGET VATTEN !!!!!

Det har blivit skillnad i köket sedan de nya praktikanterna kom hit, vårat schema har ändrats, det har blivit mycket skönare än vad jag hadde och det schemat var väldigt lugnt. denna vecka jobbar jag 14-22, 14-22, 9-17, sedan är jag ledig sen jobbar jag likadant fram till på söndag för då är jag ledig igen, så det är väldigt skönt och man har en helt annan energi i köket med detta schema villket gör det roligare att stå i köket. det är det som har hänt sen senast inte mycket i köket. jag har fått ficksa sallader skära upp desserter, göra en gremolata, citron dressing, och filéa apelsiner ( och jag är fortfarande inte bra på det:( ingen förbättring på den sidan) sedan har jag hjälp till på servisen och jag har haft det jätte kul :). jag kom på en stor grej som har hänt i köket. i går kväll precis innan vi skulle börja städa så slutade vattnet att funka på hela hotellet:( och vi trodde att det var så att allt vatten i almyrida skulle stängas av i 3 dagar, men tydligen var det ett rör i huvudledningen som hadde gått sönder. så fram till halv 12 så lagade vi mat i köket utan vatten :) vi gjorde bröd, koka pasta, så jag har lärt mig vaad man gör om vattnet slutar funka i ett kök. man har en reserv plan hela tiden och man har extra vatten dunkar som man kan annvända:) fast nu funkar vattnet igen och det är skönt:) vi har ändrat meny i köket nu i veckan!!!

jätte god efterrätt:) mums

Här har vi en av efterrätterna som vi gör i köket, det är en jätte god choklad mousse med kokta körsbär och en balsamico

yes!!!

jag har äntligen kommit på hur man lägger upp foton på bloggen så snart kommer det lite mat bilder upp också:) har redan börjat. något som inte är kul är att det har kommit två nya praktikanter som ska vara här i 6-8 veckor, bådda är ifrån göteborg:( vilket gör att jag kanske måste åka hem en vecka för tidigt, men anders ska snacka med hotellet om att dem har ju lovat mig 6 veckor och då ska jag ha 6 veckor och inte 5:(

falaserna

det var i tisdags som jag och en tjej som heter Jessica åkte till ett ställe som heter falaserna det tog runt 1 1/2 timme att komma dit, det ligger bortom kissamos, vi låg och sola på en strand och bara tog det lugnt, sedan efteråt så åkte vi in till Chania och gick runt i affärer och var nere i hamnen, vilken syn det var., helt fantastiskt. om ni någon gång åker hit så måste man gå ned till hamnen i Chania, bara ett måste:) men jag kom hem med ett par nya skor och en hår klämma som var gjord i trä:) sen kom vi hem och jag gick och åt på frasses var tvungen att gå in på datorn:) sedan var det atlantis ...:)

på vär ifrån vatten landet efter en skön dag där:)


Vatten Vatten Vatten!!!!!

det var i lördags som jag,Sandra, Petra och Jennie åkte iväg till chania och skulle till ett vatten land, det var såå.. skönt :) vi åkte vi ett tiden med våran finna jobb bil:). det kändes verkligen som om vi var på semester vi åkte rushkanor och vi låg och sola med cola och glass :) sen när vi kom hem så gick vi på resturang, den heter pizza pasta och dem gör väldigt god carbonara. sen var det fotboll på kvällen :)

En lungn vecka :)

Det var ett tag sedan jag skrev, det har inte hänt så mycket här nere, förutom att jag tycker att det går bättre i köket, jag har gjort några mistag och klarat av vissa saker ganska bra :) som till exempel så fick jag i uppgift att göra en bearnaise men den skar sig nästan på en gång, jag vet inte vad jag gjorde fel, men sen visade dem i köket hur jag ska göra för att den ska bli bra och hur man gör den, så jag lärde mig något nytt då :) sen har det varit att hjälpa till med grönsaker och skala potatis´, dela potatis, stycka upp desserterna, det jobbigaste var nog i torsdags så fick jag i uppgift att tärna potatis, och egentligen var det meningen att jag skulle använda hälde maskinen ( det är en slags skär maskin ), men vi hadde inte rätt blad till den storleken som vi skulle ha så jag fick istället skära upp dem för hand, och det var inte lite potatis. det finns såna här stora gröna, eller blå backar om ni vet vad jag menar, i alla fall så var det en sådan full med potatis och morötter, jag stod från 4 till 10 och skärde upp potatis, tärningarna skulle var 0,5 cm x 0,5cm stora och jag fick använda en mandolin, och alla skulle vara lika stora så det vart väldigt mycket potatis som jag var tvungen att slänga :( men jag vart klar och fick ett bra jobbat ifrån köksmästarn och det kändes jäklarns bra:). Sen har jag fått göra bröd igen och fick i läxa att lära mig lunch menyn och vad som är på den och hur mise en placen ska var till den, så det var att stå och anteckna och jag fråga även myggan (markus) opm vissa grejer:)

fotboll + ledigt = störtskönt!!!!

igår kväll så var det fotboll med jobbet, det var the old boys vs. the juniors, det var några från byn och de gamla, typ cheferna p mot alla kokar och servetriser + hovmästare. jag åkte bara med och kolla det var kul men jag var as tröt ifrån jobbet:) vi var vid en fotbolls plan nära chania, så det var en bit att åka:) vi förlorade STORT ( men idag är jag ledig har haft det skönt jag åt frukost på hotellet och sen kom jag påatt jag glömt min plånbok med mig och var tvungen att gå hem och hemta den, jag som tagit med allt jag skulle behöva idag så att jag skulle slippa att gå upp till huset. men ibland har man otur:( sen har jag legat på stranden och solat, var skit varmt idag är glad just nu att jag sitter på frases för att dem har fläktar :) ska äta snart blir nog en club sandwitch som jag alltid äter , men den är såååå god:) jag tror att vi har kommit upp i nästan 35 grade här:) lite jobbigt men är man på kreta får man väl stå ut:)

jobb i köket:)

i söndags fick jag göra lite småsaker till lunchen, fick göra brunoise av soukini, jag vet inte hur det stavas:). sen göra strimlor av morrötter med hjälp av en påtatis skalare:) och sen hacka persilja vilket jag tycker är en pain in the ass, så skit jobbigt. sen har jag fått göra en bolonaise, jag hacka lök och fräste det med lite timjan till sen hällde jag på krossade tomater, medans det kokade upp så stekte jag köttet, och fin hackade morötter i kvartar, man delar moroten i fyra bitar på längden och sen hackar man tunna bitar av dem. man häller i morötter och låter dem koka tills de är mjuka och sen häller man i köttfärsen, låt koka en stund. färdig:). sen när köksmästaren( som förresten heter Markus) kom så fick jag göra en tomat gazpacho, jag hadde skallade och ur tjärnade gurkor, paprikor, tomat, och chili som jag mixade med krossade tomater och tomatjuice, och sen smaksatte vi med olivolja, matolja och vinäger, även salt och socker:) vart ganska god. sen var jag satt på att göra 4 liter gremolata, och typ 4 lite citronett. en gremolata innehåller citronskal, vitlök, persilja och salt, sen blandar man den röran med olja. jag fick veta att i röran så ska det vara mest rivet citronskal, sen riven vitlök och chiffonad av persilja ( jätte tunna strimlor ) och lite salt, och man måste smaka av:) gott att ha på kött:). citronetten var 1 del citronjuice och sen tror jag att det var en del vanlig mat olja och sen 1 del olivolja, men är inte riktigt säker för jag han inte göra färdigt den:(. igår i köket fick jag riktigt finhacka pesilja och fy vad jobbigt det var, sen skära grönsaker till lunchen:) tomat i pyramider, strimla paprika, och skala ech tjärna ur gurka som man sedan strimlar. sen fick jag hämta tallrikar till servisen, och hämta is i baren till lunchen. sen när köksmästaren kom fick jag plocka in alla de nya varorna i kylarna, fick lära mig att mynta inte tål ljus, och fick en riktig förklaring av markus (köksmästaren) om det, det kändes som om han prata med en dum person nästan:( inte kul men jag vart färdig med det, sen fick jag göra rent hos servisens grejer, plocka ur ägg ifrån kartonger och soppa och ställa iodning, fick godkänt på första försöket det är väl bra:) sen var det att vika serveteroch plåcka örter, timjan, persilja, basilika. vet inte vad de skulle ha dem till, efter maten sen så fick jag hacka nötter till efterrätten:) jippi. sen var det servisen och den var jobbig, hadde barn maten och det var pasta med kyckling och curry sås, och allt skulle vara blandat så man fick steka på kycklingen, hälla på sås i stekpannan där kycklingen var, sen i med pastan som man har värmt lite och toppa med parmesanost blanda allt tills osten smält och i tallrikar, jobbigt men jag tror att det är godare än att lägga allt på pastan:) sen var det att städa och slänga soppor:)

Den nya köksmästaren!!!!

nu har jag jobbat mina 2 första dagar med den nya köksmästaren, jag vet inte riktigt hur det har gått. tycker han är lite läskig, för att han är så himla på hela tiden, och använder typ sin styrka hela tiden och han pushar med tid. Men detta är ju även en bra sak för mig, för jag lär mig ju mer, för innan så har dem varit för snälla i köket. men jag får fortfarande göra servicen på barn mat och det är nog bra. men jag känner mig mer som en praktikant nu än vad jag gjorde innan. men det är inte bara mig han är på, han har ändrat mycket i köket också men ahh.. vi får se hur det blir, jag tror i alla fall att jag kommer lära mig mycket ifrån denna resan, kanske inte om hur man lagar mat, men hur mann jobbar effektivare, men framför allt hur detta yrke fungerar och det är något som man sicktar effter när man praktiserar, i alla fall vad jag tror:)

CARREFOUR!!!!

idag är min lediga dag och jag åkte iväg med carro och denis till Chania och gick på carrefour och handla, carro ska nämligen flytta upp till plaka idag och hon behövde handla lite nya saker som han sakna och fråga om jag ville följa med. det var skönt att komma iväg från almyrida och jag hitta saker som jag hadde glömt hemma som jag kunde köpa vilket var bra och de var billigare där än vad det var i våra affärer här i almyrida. sen har jag tagit det lungt, jag får ta min sol dag i morgon istället, jag behöver en ny bok också, jag är ledig för mycket har redan läst ut alla mina böker:( jobbigt,

den nys kocken:)

vi har fått en ny kock i köket, han kom i tisdags och idag är hans första dag i köket:) han heter fredrik och kommer ifrån skåne, han verkar helt okej han kom direkt in i gänget i köket, men han måste vara van efter som han har jobbat på olika ställen. men det har hänt mycket i köket de två senaste dagarna, jag har värkligen otur kan man säga:)i tisdags så ramlade jag ner för en trappa när jag skulle gå ned ifrån matsalen till köket, så jag har skrapat up ena armen och har ett stort blåmärke på andra armen och ett jätte stort på min rumpa, så jag kan typ inte sitta ned:( sen under servisen så brände jag mig på bolnaisen och har fått en bränblåsa på en handen jippi :) och igår så skar jag mig på ena fingret så jag kan inte använda det :(det som har varit bra i köket är att jag börjar komma närmare alla i köket, och jag har fått tagit hand om servisen på barnmaten de senaste dagarna, och jag fick mycket beröm för min p-mat, det var pesto kyckling med pasta mm... man fräser kycklingen som man har styckat ned i mindre bitar och sen hälde man i pesto efter smak och i med grädde låt koka en stund, och sen kokar du pasta till det sen färdigt. jag rekomenderar det var väldigt gott:) sen har jag fått göra brödet i tisdags och det var faktiskt ganska enkelt :) man tog jäst vatten lite salt och socker och sen i med mjöl tills degen verkar bra, sen i med bleck som du har olivolja i och in i ugnen, inte så svårt. jag har även fått tagit hand om förrättterna eftersom jag står och gör barn maten, man ser bara till så att det finns förrätter framme åt servisen och fixar om de behöver någon spec, som gluten-, laktos- eller lök fri rätt.:) men ändå ganska kul och jag är glad att de lita på att jag klara det.sen har jag fått göra lite vanliga saker som bröddipp, cuta grönsaker och blanda ihopp sallader och sånt. men det är endå kul, man lär sig något hela tiden.

RSS 2.0